Sëmundjet me shkronjën: B

Bronkiektazitë kongjenitale (të lindura) ndodhin krahas moszhvillimit (agjenezionit) të alveolave, me zgjerim të trashëguar, imunodeficiencë (mungesë të imunoglobulinave IgA), çrregullime të funksionit të enzimave proteolitike α-1-antitripsin, çrregullim të funksionit të epitelit respirator dhe mucinës, ndërsa shfaqen edhe në kuadër të sindromave të ndryshme, si Kartagener, Williams-Cambell etj.

Bronkiektazitë e fituara janë shumë më të shpeshta dhe zakonisht janë pasojë e obstruksionit (pengesë në kalimin e ajrit) të pjesshëm të bronkut me infeksion nekrotizues. Infeksioni mund të jetë pasojë e sinusitit, pertusisit, pneumonive, tuberkulozit, alergjive, sëmundjeve kronike obstruktive, fibrozës, aspirimit të trupit të huaj, atelektazës, abscesit, tumoreve etj.

Sëmundja shpeshherë fillon pa u vërejtur që nga fëmijëria dhe kalojnë vite derisa të shfaqen të dhënat klinike.

Kollitja kronike me nxjerrje (ekspektorim) të bollshme të këlbazës muko-purulente dhe purulente, zakonisht në mëngjes – është simptoma udhëheqëse e bronkiektazisë. Sasia e sputumit mund të arrijë deri në 500 ml brenda 24 orëve.

Simptoma tjetër e rëndësishme është hemoptizia (nxjerrje e gjakut, në mbi 50% të rasteve) që është e kushtëzuar nga ndryshimet destruktive në enët e gjakut.

Në folenë bronkiektatike dhe rreth saj shpeshherë zhvillohen procese inflamatore në formë të bronkopneumonisë dhe pneumonisë.

Format klinike të bronkiektazisë:
– Bronkiektazia klasike (kollitje me ekspektorim te bollshëm).
– Bronkiektazia e thatë (pa ekspektorim, por hemoptizitë janë më të shpeshta)
– Bronkiektazia me bronkospazëm (frymëzënie dhe fishkëllimë në gjoks).