Studime dhe Hulumtime

 

Në vitet e fundit janë kryer shumë studime shkencore rreth ndikimit të dritës së ekranit në retinen e syrit të njeriut.

Këto studime kanë treguar se drita e fortë e ekranit (sidomos ajo me ngjyrë të gjelbër) shkakton vdekjen e qelizave të retinës së syve dhe humbjen e vizionit.

Me fjalë të tjera, studimet kanë treguar se kur ju e përzorni telefonit tuaj mobil gjatë natës për një periudhë të gjatë kohore, rrezet electron do të shkëlqejnë direkt në në sytë tuaj dhe si pasojë sytë tuaj do të thahen dhe rezultati final do të jetë kanceri i syve dhe verbërimi.

Një gjë të tillë më së miri e ka mësuar ky burrë 40 vjeçar i cili kishte kërkuar ndihmë tek disa specialist të syve, ku ishte ankuar për humbje të vizionit dhe skuqje të syve.

Fillimisht mjekët e kishin të vështirë ta kuptonin shkakun e vërtetë të kësaj sëmundje dhe kishin kërkuar ndihmë edhe nga ekspertë të fushave të tjera.  Por, pas mbledhjes së informatave nga pacienti dhe hulumtimeve të ndryshme kishin ardhur në konkludim se deri te kjo situatë pacienti kishte ardhur si pasojë e ekspozimit të syve të tij në dritë të fortë në ambiente të errëta, ku edhe ishte shkaktuar vdekja e qelizave të retinës në sytë e tij.

Për fat të keq mjekët deklaruan se nuk mund të bënin asgje në lidhje me këtë, sepse zëvendësimi i retinës është një operacion jashtëzakonisht i komplikuar për zhvillimin actual të mjekësinë në botë. / shendetisot.com